Deltaribben - onge?venaarde constructieve vormvrijheid
Start > Deltaribben constructief

Het principe

Constructief

Productie

Toepassingen

Omdat iedere rib toch op maat gemaakt wordt, kunnen ze ook precies die capaciteit krijgen die ze nodig hebben, zelfs verlopend van het ene uiteinde naar het andere. Hogere ribben geven meer stijfheid in het verticale richting, en bredere ribben in horizontale richting. Verder zal een ruimtelijk gekromde netwerkconstructie ? anders dan vlakke spanten ? altijd een torsiebelasting in de elementen opleveren, maar dit is voor torsie-stijve gesloten-kokerprofielen zoals de Deltaribben geen probleem.

Sterkte en stijfheid van de ribben zijn een functie van de rib-doorsnede en de plaatdikte, en kan worden vergroot door een plaat, staf of buis in een rib-rand op te nemen, als een soort van inwendige flens in de uiterste vezel waar deze het meest effectief is.

Op een hoger schaalniveau bepaalt de rib-dichtheid diens constructieve eigenschappen van het netwerk. Zo zouden in zwaarbelaste zones rondom steunpunten de ribben dichter bij elkaar geplaatst kunnen worden, en juist grotere tussenruimen krijgen daar waar dat kan.
 

Aanpassing van de constructieve capaciteit van de ribben door een hogere en/of bredere doorsnede
Vergroting van de constructieve capaciteit door de ribben breder en/of hoger te maken.


Drie manieren om de constructieve capaciteit van een netwerk te vergroten
Vergroting van de constructieve capaciteit door een verdicht netwerk, door grotere ribben, en door de ribben uit dikkere platen te maken.

Deltaribben met inwendige 'flenzen'
Vergroting van de constructieve capaciteit door een inwendige 'flens': een vlakke plaat of een buis.


Copyright 2011 Martijn Veltkamp, MoreThanStructures. Alle rechten voorbehouden. Contact.