Deltaribben - onge?venaarde constructieve vormvrijheid
Start > Deltaribben productie

Het principe

Constructief

Productie

Toepassingen

De productie van Deltaribben is helemaal gebaseerd op het 3D model, dat is opgebouwd uit een netwerk van krommen, en verder uitgebreid op basis van architectonische en constructieve vereisten. De gekromde vlakken van het model worden uitgerold en zo dicht mogelijk op elkaar op een staalplaat ingedeeld. De vormen worden daarna computergestuurd met een laser uitgesneden. Omdat de kromming van alle vlakken constant conisch of conisch cylindrisch is, kunnen ze met conventionele apparatuur rondgewalst worden. 
 

Driedimensionaal modelleren
Driedimensionaal modelleren.

Snijpatronen
Zo effici?nt mogelijk op een plaat ingedeelde snijpatronen voor het lasersnijden van de ribzijden, door Corus Feijen.

Fabricage van een Deltarib
Fabricage van een Deltarib.
 De ribzijden worden dan bij elkaar gebracht, op hun plaats gefixeerd met hechtlassen, en dan afgelast. Het lassen kan in een gewone staalwerkplaats, maar het is ook een optie om een lasrobot in te zetten die met een voeler de plaatrand volgt.

Alle componenten van een Deltaribben-constructie worden in de werkplaats geprefabriceerd als Y-vormige of zo groot mogelijke onderdelen. Op de bouwplaats worden de elementen dan met bouten aan elkaar verbonden.

De productie en assemblage van de ribben zijn met succes aan de hand van drie prototypen getest. Eenmaal gereed, zijn de ribben driedimensionaal nagemeten met een total station. Deze metingen toonden dat de ribben zelf bijzonder maatvast te maken zijn, en dat het positioneren en aan elkaar verbinden van de ribben kritisch is. De prototypes zijn gebouwd in samenwerking met, en gesponsord door Corus, Kersten Europe en de Technische Universiteit Delft.

Corus heeft gesponsord door het staal te leveren, en door het te lasersnijden Kersten Europe heeft gesponsord door de staalplaten rond te walsen De Technische Universiteit Delft heeft de bouw in het Laboratory of Building Technology gesponsordCopyright 2011 Martijn Veltkamp, MoreThanStructures. Alle rechten voorbehouden. Contact.