Deltaribben - onge?venaarde constructieve vormvrijheid
Start > Deltaribben principe

Het principe

Constructief

Productie

Toepassingen

Netwerk - Ribben - Platen
Een netwerkconstructie bestaande uit Deltaribben. Elke rib is opgebouwd uit drie gekromde vlakken.

Deltaribben zijn constructieve elementen voor onregelmatig gekromde gebouwvormen. Hoewel dit tot dusver vaak zou leiden tot zware, hoekige, weinig ge?igende constructies, kunnen de Deltaribben naar de wens van de architect en de constructieve behoefte gevormd worden. Al krommende en verdraaiende kan het bouwsysteem de contouren van een gebouw, gevel of luifel.

Deze niet geringe opgave is mogelijk door uit drie op maat gesneden engekromde platen een stijve koker te vormen. Een aantal ribben samen vormen een netwerk. Ribben noch netwerk zijn standaard, beide worden ze op maat ontworpen. De ribben zouden (met vier platen) ook een vierhoekige doorsnede kunnen hebben, maar drie is het minimaal benodigde aantal om een koker te vormen. Het principe van Deltaribben
Het onderliggende principe van Deltaribben: drie elkaar snijdende enkelgekromde vlakken.

Drie voorbeelden van Deltaribben. De doorsnedes hoeven niet constant te zijn, waardoor hun constructieve capaciteit kan worden geoptimaliseerd naar dat wat werkelijk nodig is. Bovendien is er hierdoor geen 'sprong' daar waar ribben op elkaar aansluiten.

Voorbeelden van Deltaribben


Copyright 2011 Martijn Veltkamp, MoreThanStructures. Alle rechten voorbehouden. Contact.